Vremea
Curs valutar
Publicitate
Publicitate
www.catalog-constructii.ro/contact.php
www.mervani.ro
www.catalog-constructii.ro

Piata de tamplarie scade la jumatatea nivelului din 2007

Descriere articol:

Criza financiara internationala a determinat blocarea tranzactiilor imobiliare si pe piata noastra. Sistarea santierelor si lipsa de comenzi noi i-au afectat nu numai pe constructori, ci si pe producatorii si montatorii de tamplarie termoizolanta. Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte organizate la Iasi, ca se asteapta ca, in acest an, piata de tamplarie sa scada la jumatatea nivelului inregistrat in 2007, cand piata a atins un miliard de euro, pe fondul dezvoltarii accelerate a investitiilor imobiliare.
      Domnia sa a precizat: "Comenzile de tamplarie termoizolanta au scazut semnificativ inca din septembrie 2008. Anul 2009 nu a inceput sub auspicii bune, creditarea este inca blocata, iar piata constructiilor nu se poate dezgheta in aceste conditii. Astfel, daca in 2008 piata de tamplarie a ajuns la aproape 850 de milioane de euro, inregistrand o scadere de 15% fata de 2007, in acest an, va atinge doar circa 500 milioane de euro. Comenzi noi mai vin de la persoanele fizice care isi schimba tamplaria veche sau intra in programul de reabilitare termica si de la putinele proiecte imobiliare in curs de finalizare, care au asigurata finantarea".
     Probleme mari au firmele care s-au indatorat, in anii trecuti, pentru extinderea capacitatilor de productie a tamplariei. In aceste conditii, daca nu se reia creditarea si statul nu asigura un nivel suficient de fonduri pentru investitii, jumatate din firmele de tamplarie vor disparea, mai spune domnul Petrescu. Potrivit estimarilor PPTT, circa 6000 de societati activeaza in sectorul productiei si montajului de tamplarie, din care circa 70% sunt mici. Totalul salariatilor din acest sector este estimat la 30.000, din care jumatate sunt in pericol sa isi piarda locul de munca in cazul in care lipsa comenzilor va bloca piata mai mult de un an. Valentin Petrescu estimeaza ca, la aceasta data, blocajul financiar a condus deja la disparitia a 10% din firmele producatoare si montatoare de tamplarie.
     Lipsa cererilor aduce probleme suplimentare pietei de tamplarie. Presiunea pe preturi va determina o crestere a produselor ieftine, de proasta calitate, a muncii la negru si a evaziunii fiscale. Conducerea PPTT sustine ca autoritatile pot impiedica generalizarea acestor fenomene prin inmultirea controalelor asupra calitatii si prin legiferarea certificarii profesionare a firmelor. In plus, beneficiarii de lucrari publice trebuie sa introduca in caietele de sarcini pentru licitatii anumite conditii tehnice pe care trebuie sa le îndeplineasca participantii. Astfel, pe langa criteriile de pret, autoritatile se asigura ca lucrarile vor beneficia si de produse de calitate.
     Introducerea obligativitatii marcajului CE incepand din 2010 este benefica pentru piata pentru ca va elimina concurenta neloiala si produsele de calitate indoielnica. Pentru obtinerea marcajului CE, producatorii trebuie sa indeplineasca anumite criterii minime de calitate.
     Valentin Petrescu a mai declarat ca programul de reabilitare termica promovat de Guvern in acest an nu este suficient pentru a ajuta piata de tamplarie termoizolanta sa iasa din criza. Bugetul de circa 180 de milioane de euro este foarte mic in comparatie cu necesitatile blocurilor, dar si pentru piata de profil. Pentru reabilitarea termica, nu numai fondurile insuficiente sunt o problema. Intrarea in program este deosebit de dificila pentru asociatiile mari de proprietari, iar majoritatea primariilor din tara nu dispun de fondurile necesare pentru co-finantarea lucrarilor. In plus, domnul Petrescu sustine ca si decontarea lucrarilor de reabilitare se face foarte greoi de catre autoritati, la perioade care ajung si la 4-6 luni de la receptia investitiilor.
     In opinia conducerii PPTT, sansa pentru firmele puternice sa treca bine peste criza este tot in mainile autoritatilor. Statul trebuie sa dea dovada de responsabilitate in angajarea fondurilor pentru investitii, trebuie sa gaseasca mijloace suplimentare pentru majorarea bugetelor de reabilitare termica si pentru asigurarea cofinantarii fondurilor europene. O buna absorbtie a fondurilor structurale va mentine sectorul constructiilor ca motor de crestere al economiei.

Sursa: bursa.ro

Postat la data: 31 . 03 . 2009
Login firme
Adresa e-mail : Parola :
am uitat parola
Publicitate

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.expoarad.eu
www.constructexpo-utilaje.ro
www.constructexpo-ambient.ro
www.constructexpo-antreprenor.ro
Bucovina Construct
www.catalog-constructii.ro/contact.php
Stiri Presa
 
Home Despre noi Firme Domenii Anunturi Joburi Articole Expozitii Forum Contact
Promovare Gratuita - Top123 Constructii